Historia

historia
historia
historia

1906

Om väggar kunde tala så skulle de nog här både sjunga och dansa för på Oscarsteatern trallas det i trapporna, det dansas i dammet och här finns musiken i väggarna. Det kanske inte är någon Fantom som stryker omkring i loger och salong men många av de fantastiska legender till skådespelare som stått på scenen tittar nog ner ibland från sin teaterhimmel och beskyddar oss.

Det var i början på det förra seklet som den förmögna byggnadsherren Isaac Hirsch lät uppföra en ny teater för att ge plats och hemvist åt operettkonsten i Stockholm – detta blev Oscarsteatern, döpt efter den dåvarande monarken Oscar II. I den rådande  jugendstilen var Oscarsteatern något helt nytt, skapad av arkitekten Axel Anderberg, Kungliga  Operans arkitekt. Invigningsprogrammet blev Offenbachs Frihetsbröderna som sedan följdes av Franz Lehárs Glada änkan, som då var en helt ny föreställning som sedan har kommit att bli en av teaterns mest frekvent spelade.

historia
historia
historia

1926/1947

Albert Ranft, Stockholms teaterkung på sin tid, drev Oscarsteatern från starten fram till 1926. Efter fyra olika regimer (däribland Gösta Ekman d ä) togs teatern 1947 över av Sandrews.

Anders Sandrew älskade de gamla operetterna och trots att produktionerna blev ett mycket dyrbart nöje så var Oscarsteaterns hans eget skötebarn där han även fick chansen att sätta upp musikaler. Han tog bland annat hem Annie get your gun och Kiss me Kate från USA. Dock levde han inte för att se en av Oscars största succéer, My Fair Lady (med Jarl Kulle i sin musikaldebut som Higgins och veteranen Ulla Sallert som Eliza) som spelades i 766 föreställningar 1959-1961 och ytterligare 385 föreställningar under 70-talet.

Sen dess har Oscarsteatern rumsterat en ännu större succéföreställning; Fantomen på Operan som spelades från 27 oktober 1989 och i sex år framöver. Ofattbara 1173 föreställningar gavs och hela 1 055 800 personer såg den stora takkronan störta ner och landa i scengolvet.

historia
historia
historia

1997

Vicky von der Lancken blev tillfrågad att ta över Oscarsteatern efter Sandrews bolag och 1997 lyckades de faktiskt övertala henne att ta det steget. Vicky som sedan länge varit Sveriges nöjesdrottning med succéer som Tingel Tangel, Knäpp igen, I Hetaste laget, Hotelliggaren mfl, fick nu sin egen scen. Sedan dess har musikal, fars och revy avlöst varandra bl a Guys & Dolls, Fångad på nätet, Lorry, Saturday Night Fever, Singin´in the rain, My fair lady, Sugar – I Hetaste Laget, Spamalot, La Cage aux Folles och i år – Kom igen Charlie!

År 2004 klev 2Entertain in som partner och delägare av teatern och sen dess sätts föreställningar upp i samproduktion mellan bolagen. Sedan 2009 ingår även China Teatern i deras gemensamma förvärv och är nu en del av Oscarsteatern AB.

Gå med i vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad och få exklusiva inbjudningar till förhandsvisningar, premiärer och mycket mer.

Klicka här & gå med Stäng
Vilka nyhetsbrev vill du ha?
Stäng
Tack för
din intresse